Metode de a scadea tensiunea arteriala rapid și ce este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială sau HTA reprezintă o afecțiune a sistemului cardiovascular care implică o presiune crescută a sângelui arterial pe termen mai lung. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, pereții vaselor de sânge se deteriorează, de aici și apariția altor probleme cardiovasculare. Tensiunea 14 cu 9 (140/90) se încadrează la hipertensiune arterială. Conform Ghidului Societății Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială ideală ar trebui să fie de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg).
Cuprins
- Simptomele hipertensiunii arteriale
- Care sunt cauzele unei tensiuni arteriale crescute și care sunt cele mai bune metode de a scadea tensiunea arteriala rapid?
- Factori de risc care predispun apariția hipertensiunii arteriale
- Ce scade tensiunea rapid?
- 1.Tratamentul medicamentos
- 2.Adoptarea unui stil de viață sănătos
- 3.Reducerea stresului
- 4.Limitarea consumului de alcool și cafeină
- Concluzie
Simptomele hipertensiunii arteriale
De cele mai multe ori, hipertensiunea arterială nu prezintă simptome, însă în unele cazuri aceastea pot apărea. Iată câteva dintre cele mai frecvente:
- Cefalee occipitală;
- Dispnee – dificultăți la respirație;
- Durere retrosternala (în piept);
- Adinamie;
- Vertij;
- Amorțeală;
- Greață.
Prin măsurarea tensiunii arteriale în cabinet, diagnosticul poate fi stabilit de un cardiolog, un medic de familie sau un internist. Pot fi necesare măsurători repetate pentru ca diagnosticul să fie confirmat sau negat.
Pentru a determina dacă anumite organe sunt afectate, medicul specialist cardiolog poate recomanda efectuarea unei electrocardiograme, a unei ecografii cardiace, a unei ecografii Doppler arteriale și a unor analize de sânge și urină.
Care sunt cauzele unei tensiuni arteriale crescute și care sunt cele mai bune metode de a scadea tensiunea arteriala rapid?
Există două tipuri de hipertensiune arterială:
Hipertensiune arterială primară sau esențială apare, în general, treptat odată cu înaintarea în vârstă și nu este determinată de o cauză specifică. Astfel, odată cu creșterea în vârstă, această problemă medicală trebuie monitorizată cu atenție.
Citește și articolul nostru dedicat Hipertensiunii Diastolice Mari, pentru a înțelege mai bine subiectul.
Hipertensiunea arterială secundară este determinate de anumite probleme medicale și apare, de obicei, dintr-o dată:
- Apnee în somn;
- Boli ale rinichilor și arterelor renale;
- Tumori ale glandelor suprarenale;
- Afecțiuni cardiace;
- Diabet;
- Afecțiuni ale tiroidei;
- Malformații congenitale ale vaselor de sânge.
O alta cauză importanta în apariția hipertensiunii este și consumul unor substanțe precum:
- Alcool
- Tutun
- Medicamente (analgezice, contraceptive, pastile pentru răceală)
- Droguri.
Factori de risc care predispun apariția hipertensiunii arteriale
- Dietă bogată în sare;
- Obezitatea;
- Sedentarismul;
- Vârsta (la persoanele de peste 65 de ani, hipertensiunea este comună);
- Predispoziția la hipertensiune se poate transmite genetic;
- Stresul;
- Sarcina.
Ce scade tensiunea rapid?
Există puține metode de a scădea tensiunea arterială rapid, dar există multe modalități de a o reduce pe termen lung și de a o menține în limite normale.
1.Tratamentul medicamentos
Într-un spital de urgență, doctorul vă vă putea administra medicamente injectabile pentru scăderea într-un interval scurt a tensiunii arteriale, cum ar fi Furosemidul injectabil, Nicardipina, Labetalolul, Nitroglicerina, Nitroprusiatul și Captoprilul sublingual (ca o a doua opțiune în cazurile în care nu există urgențe vitale).
Printre acestea, mai pot fi prescrise de către specialist și:
- Diuretice: sunt un tip de medicamente care măresc cantitatea de apă și sare care este expulzată din organism prin urină.
- Inhibitorii enzimei de conversie an angiotensinei, cunoscuti și sub numele de IECA: Aceste medicamente funcționează prin reducerea nivelului enzimei de conversie a angiotensinei din țesuturi, ceea ce duce la vasodilatare și, drept consecință, scăderea tensiunii arteriale.
- Antagoniștii receptorilor de angiotensină II, sau ARA II: Sartanii sau blocantii receptorilor angiotensinei II opresc selectiv legarea angiotensinei II de receptorul angiotensinei de tip 1 (AT1), dar nu opresc legarea angiotensinei II (AT2) de receptorii angiotensinei de tip 2. Prin urmare, activitatea angiotensinei II este blocată. O substanță care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale este angiotensina II.
- Blocați beta-adrenergici: Aceste medicamente, la nivelul vascularizatiei periferice determina scaderea tonusului de repaus ce duce la vasodilatatie, deci, la scaderea tensiunii arteriale.
- Antagoniști ai calciului: sunt un grup de medicamente care sunt prescrise frecvent pentru a trata afecțiunile vaselor de sange și ale inimii, ajutând la vasodilatatie și crescând cantitatea de sange cu oxigen care este transportată în organism.
Atunci când se administrează aceste medicamente injectabile care reduc rapid tensiunea arterială, este obligatoriu să fiți sub supraveghere medicală. Conform Ghidului European pentru HTA, organul afectat determină medicamentul de primă intenție.
2.Adoptarea unui stil de viață sănătos
Deși nu există multe metode de a reduce tensiunea arterială instant, putem urma mai mulți pași pentru a nu ajunge la medicație și a menține valori potrivite și constante ale tensiunii, adoptarea unui stil de viață sănătos este una dintre cele mai bune metode. Iată câteva recomandări importante.
- Alimentație sănătoasă.
Cele mai echilibrate diete trebuie să includă cu siguranță alimentele bogate în nutrienți, printre acestea agem: fructe, legume, cereale integrale, ouă și carnea de bună calitate, însă printre cele mai recomamdante alimentele care pot tine tensiunea arteriala sub control regăsim:
banane, pepene verde, sfeclă, mure, kiwi, rodii, ovăz, scorțișoară sau ciocolată neagră. De asemenea, recomandate sunt și legumele cu frunze verzi. - Reduceți cantitatea de sapre consumată. Consumul a mai mult de 5g de sare pe zi poate ajută la creșterea tensiunii arteriale și facilitateaza apariția bolilor de inimă.
- Pierderea în greutate poate reduce semnificativ tensiunea arterială.
- Program zilnic de exerciții fizice moderate. Câteva exemple de exerciții fizice moderate ar fi: plimbarea pe jos măcar o oră, alergatul, înotul sau mersul pe bicicletă. Mersul pe jos, alergarea, înotul sau ciclismul sunt exemple de exerciții moderate. Atenție totuși la exercițiile alese și la cantitatea de timp dedicată acestora, o suprasolicitare a organismului nu vă face altceva decât să înrăutățească situația;
- Renunțați la fumat. Studiile care au evaluat monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale au arătat că fumătorii, atât cei normotensivi, cât și cei hipertensivi netratați, aveau valori mai mari ale tensiunii arteriale în comparație cu nefumătorii;
3.Reducerea stresului
Un factor foarte important care ajuta la creșterea tensiunii arteriale este stresul cronic. Iată câteva metode care te pot ajuta să te relaxezi:
-Exerciții de respirație;
-Suplimente alimentare dedicate reducerii stresului;
-Activități relaxante și distractive.
4.Limitarea consumului de alcool și cafeină
Excesul de alcool și cafeină duce la creșterea tensiunii arteriale. Este recomandat să reduceți cantitatea de alcool și cafea consumată sau chiar să înlocuiți cafeau de dimineața cu ceaiul.
Concluzie
Concluzia este că nu exista decât medicamente care se administrează în cazuri urgente ce reduc tensiunea arterial într-un interval scurt de timp foarte, hipertensiunea arterială fiind o problemă medicală foarte destul de comună.